Kip op z’n best

Kip op z’n best Wolfgang Kowall

Kip op z’n best

Soepen behoren tot de oudste gekookte gerechten ter wereld en elk continent kent recepten voor kippensoep, uiteenlopend van eenvoudig tot zeer ingewikkeld, die voortdurend worden heruitgevonden.

Kippensoep is al eeuwenlang een beproefd middel tegen verkoudheid. De joodse geleerde Maimonides verklaarde in de 12e eeuw dat de soep zelfs ‘verstoringen in de lichaamssappen kan herstellen’. Het wereldwijde succes van het gerecht is ongetwijfeld te danken aan de veelzijdigheid ervan. Doe voor een eenvoudige soep gewoonweg een (biologisch gekweekte) kip in een grote pan, vul de pan met koud water en laat de kip vervolgens vier of vijf uur op middelhoog vuur sudderen. Geniet vervolgens van een heerlijke kom kippensoep.

Het recept voor de Spaanse soep ‘Olla podrida’ is wat moeilijker. Voor dit gerecht moeten meer dan 15 verschillende groenten, kruiden en worstjes worden gekookt, samen met rundvlees, kip, spek en kikkererwten, in twee verschillende pannen.

Kippensoepen zijn overal ter wereld te vinden en hebben buiten hun hoofdingrediënt vaak maar weinig met elkaar gemeen. In 1640 maakte het Parijse restaurant La Varenne een kippensoep met gefrituurde erwten en gestoomde slaharten. In Thailand is de toevoeging van ongezoete kokosmelk essentieel en zelfs Engelse nepschildpadsoep wordt gemaakt met kip. De Grieken voegden een met citroensap geklopt ei toe, terwijl voor de Colombiaanse variant ‘Ajiaco de Bogotá’ drie verschillende aardappelsoorten, babymaïskolfjes, knopkruid of guasca-kruiden, kappertjes en room worden gebruikt.