Cheesecake: de legendarische cake uit New York

Cheesecake: de legendarische cake uit New York Adobe Stock

Cheesecake: de legendarische cake uit New York

De New York cheesecake smaakt gewoonweg heerlijk en is echt een klassiek gerecht.

De basis van deze compacte cake is een mengsel van biscuitkruimels, boter en suiker, dat over de bodem van een bakblik wordt verspreid. Vervolgens wordt de basis bedekt met een mengsel van roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia), eieren en suiker. Laat de cheesecake na het bakken afkoelen, en haal deze pas vlak voor het serveren uit het blik. U kunt de cheesecake garneren met vers fruit of besprenkelen met een puree van rode bessen. Nadat u van de cake hebt genoten, is het tijd voor wat geschiedenis. In 1873 kocht William Lawrence, die in Chester in de Amerikaanse staat New York woonde, een kaasmakerij waar Neufchâtel-kaas werd gemaakt. Hij voegde extra room toe aan de traditionele Franse kaas, en het resultaat was een romige, frisse kaas die hij verkocht onder de naam Cream Cheese. In 1880 werd de naam veranderd in Philadelphia Cream Cheese.

In New York kende men destijds de typische Duitse kaastaart. Dit was een traditionele cake die, bij afwezigheid van kwark, werd gemaakt met platte kaas en werd verkocht in Duits-joodse delicatessenwinkels. Later kwam iemand op het idee om roomkaas voor de cake te gebruiken.

Het is niet duidelijk wie als eerste de legendarische New York cheesecake maakte, of in welke winkel deze werd verkocht. Mogelijk was het Arnold Reuben, die wereldwijd beroemd was om zijn broodjes, in zijn in 1928 geopende delicatessenwinkel in Manhattan. Of de in Berlijn geboren Leo ‘Lindy’ Lindemann, die sinds 1921 joodse specialiteiten verkocht op Broadway. Hoe dan ook, de New York cheesecake werd erg populair onder de joodse bevolking. Melk en zuivelproducten zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van het judaïsme, en kaastaart wordt wereldwijd gegeten als dessert of bij de koffie. Het is een traditie. Het verhaal dat joodse immigranten uit Oost-Europa het recept meebrachten is duidelijk een mythe, maar zeker is dat Amerikaanse joden hebben bijgedragen aan het succes van deze romige lekkernij.

Tekst: Regine Smith Thyme
 

New York cheesecake

INGREDIËNTEN (voor 12–16 punten)

 • 70 g gesmolten boter en een klontje extra om het blik in te vetten
 • 120 g volkorenbiscuit
 • 40 g noten (zoals walnoten of pecannoten)
 • 25–30 g bruine suiker
 • 1,225 kg roomkaas (zeven pakjes van 175 g)
 • 250 g zure room of crème fraîche (26–30% vet)
 • 1 tl vanillepasta (uit een delicatessenwinkel)
 • fijn geraspte schil van 1 biologische citroen en sinaasappel
 • 300 g suiker, 2–3 el citroensap
 • 6 eieren (middelgroot)
 • een 24 cm bakblik
 • magnetronfolie en aluminiumfolie (extra sterk)
 • een diepe Miele-ovenschaal


BEREIDING

 1. Haal enkele uren voor de bereiding alle ingrediënten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
 2. Vet het bakblik in met boter. Maal de biscuits, noten en bruine suiker tot fijne kruimels in een keukenmachine. Meng de boter en de kruimels en breng het mengsel aan in het bakblik. Verspreid het gelijkmatig over de bodem, druk het plat en maak iets opstaande randen. Wikkel de onderkant van het bakblik in magnetronfolie. Plaats het blik vervolgens op de aluminiumfolie en vouw de folie omhoog om de zijkanten van het blik zodat het waterdicht wordt. Plaats het bakblik in de koelkast.
 3. Plaats de grote, diepe Miele-ovenschaal in de oven op de tweede positie van onderen en verwarm de oven voor tot 180 °C op de gebruikelijke stand. Breng ongeveer 1,5 liter water aan de kook.
 4. Doe de roomkaas in een grote kom en klop deze tot een romige massa. Meng achtereenvolgens de volgende ingrediënten erdoorheen: de zure room en vanillepasta, de geraspte citroen- en sinaasappelschil, de suiker, het citroensap en ten slotte elk ongeklopt ei afzonderlijk. Giet het mengsel op de cakebodem. Plaats de cake in de diepe Miele-ovenschaal, giet het kokende water eromheen en bak de cake.
 5. Verlaag na 30 minuten de temperatuur tot 140 °C. Zet na nog eens 90 tot 100 minuten de oven uit en laat de cheesecake ongeveer een uur rusten in de gesloten oven.
 6. Haal de cheesecake uit de oven en laat deze afkoelen. Laat de cake vervolgens een nachtje in de koelkast staan.
   

​Recept: Marlies Klosterfelde-Wenzel