Tortilla

KLASSIEKE GERECHTEN grinchh/Adobe Stock

Tortilla

Hoewel ze dezelfde naam hebben, zijn de Spaanse en Mexicaanse tortilla heel verschillend wat betreft ingrediënten, bereiding en gebruik.

De Spaanse tortilla is in feite een omelet met aardappelen die aan twee kanten wordt gebakken in een koekenpan of in de oven. Mexicaanse tortilla’s daarentegen zijn dunne, ronde plakken van een speciaal maïsdeeg (masa harina) en water, die met of zonder vet worden gebakken op een hete plaat of in een pan. Omdat er in Mexico zeer veel maïssoorten zijn, kun je paarse tortilla’s tegenkomen naast de meer gebruikelijke lichtgele exemplaren. Het enige dat de twee tortilla’s gemeen hebben is hun naam, die letterlijk "kleine koek" of "plat broodje" betekent.

Spaanse tortilla’s, waaraan vaak groentes zoals uien en tomaten, pepers en kruiden worden toegevoegd, worden veel geserveerd als bijgerecht. Mexicaanse tortilla’s vormen de basis voor talloze hapjes, van eenvoudig tot zeer geraffineerd. Gevuld met groentes, kaas, vlees of vis en daarna opgerold worden ze burrito’s genoemd. Als ze rond een vulling worden gevouwen en daarna worden gebakken of gefrituurd, worden het tostada’s.

 

Tortilla española

Ingrediënten (voor 4-6 personen):

600 g vastkokende aardappelen (een dag eerder gekookt en geschild), 5 eieren (medium), 50 g slagroom, zout, vers gemalen peper, boter om het bakblik in te vetten en 1 bakblik, 30 cm Ø

Bereiding:

  1. Snijd de aardappelen in dunne plakken. Klop de eieren op met de slagroom.
  2. Doe de aardappelplakken in een grote kom met de eieren en de slagroom en meng alles goed dooreen. Breng het mengsel op smaak met een royale hoeveelheid zout en peper. Vet een bakblik in met boter, giet het aardappelmengsel in de vorm en druk het plat.
  3. Bak de tortilla in de oven gedurende 25-30 minuten op 140 °C (Moisture Plus met een automatische stoom-boost) of op 160 °C met tweezijdige verhitting op het tweede niveau van onderen. Laat de tortilla afkoelen totdat deze nog net warm is.