Ratatouille

Klassieke gerechten M.studio - stock.adobe.com

Ratatouille

Deze Provençaalse groenteschotel begint met een kwintet in de kookpot en eindigt als een orkestrale symfonie op het bord.

Tot het begin van de 20e eeuw was ratatouille onbekend buiten het gebied rond Nice in de Provence in het zuiden van Frankrijk. Het gerecht bestond uit restjes die overbleven na het schoonmaken van groenten (tomaten, aubergines, courgettes, uien en look). Het woord ‘ratatouille’ komt van het Provençaalse woord ratatolha (rata = voedsel, touiller = roeren, mengen). Wanneer je het kookt op een laag vuurtje met een kruidenmix (basilicum, lavendel, marjolein, oregano, rozemarijn, salie en tijm), olijfolie, peper en zout, vormen de groenten en kruiden geleidelijk aan een symfonie van smaken. 

In de 20e eeuw verspreidde het gerecht zich in Frankrijk en sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het wereldwijd bereid. Aanvankelijk werden alle soorten groenten met de kruiden samen gekookt, maar innovatieve koks kozen ervoor de aubergines, paprika, courgettes en uien afzonderlijk te bruinen en deze daarna traag te koken, zodat hun smaken worden vastgehouden totdat alle groenten dezelfde toestand bereiken. Paprika’s moeten immers aanzienlijk langer koken dan aubergines om dezelfde malsheid te verkrijgen. Pas wanneer alle groenten klaar zijn, worden ze bij de gepelde tomaten, look en kruiden in een grote pan gevoegd. Het is in elk geval belangrijk dat de groenten niet te fijn zijn gesneden.

Tekst: Rainer Meier

 

You can find our recipe for ratatouille here. It can be prepared on the hob or in the steam oven:

 

Ingrediënten (voor 4 porties)

3 eetlepels olie, 1 ui (in blokjes), 1 teentje knoflook (fijngesneden), 1 rode, groene en gele paprika, 3 tomaten, 400 g courgettes, 1 aubergine (ongeveer 300 g), 1 theelepel gedroogde rozemarijnbladeren, 1 theelepel gedroogde basilicum, zout, peper, fijngesneden bieslook

 

Bereiding

  1. Was de groenten, verwijder de pit en zaden en snijd in hapklare stukken. Snijd de tomaten in vieren, snijd de courgettes in plakjes van ½ cm dik, halveer de aubergine en snijd deze ook in plakjes van ½ cm dik.
  2. Verwarm een braadslee voor op de hoogste positie in de oven, verhit de olie, fruit de uien, voeg de look, groenten, rozemarijnbladeren en basilicum toe en stoof samen.
  3. Dek af en kook op het fornuis of stoom in de oven tot het klaar is.
  4. Kruid met peper en zout en besprenkel met fijngesneden bieslook. Dien op.

 

Instellingen

Stoomoven: 15 min., 100° C
Kookplaat: 15-20 min., laagste stand