Poire belle Hélène

Poire belle Hélène Adobe Stock

Poire belle Hélène

Hélène wordt misschien een jaartje ouder, maar ze heeft nog niets van haar tijdloze schoonheid en smaak verloren. Poire belle Hélène is nog altijd een populair dessert, en terecht.

Het dessert werd ontworpen door de grote Auguste Escoffier, de pionier van de moderne Franse keuken. Hij creëerde het in 1870 toen hij nog maar 24 jaar oud was. Hij vernoemde zijn schepping naar de mooie Hélène in Jacques Offenbachs operette “La belle Hélène”, die op 17 december 1864 in première ging in het Théâtre des Variétés in Parijs. Zoete, rijpe peren worden geschild en gepocheerd in witte wijn of water met citroensap en suiker. Na koeling worden ze geserveerd met vanille-ijs en warme chocoladesaus. In de tijd van Escoffier werden ze gegarneerd met gezoete viooltjes, maar tegenwoordig worden ze perfect afgemaakt met een paar slagroomrozetten.

Deze fantastische combinatie van sappige peren, bittere chocola en zacht ijs is nog altijd heel populair en wordt geserveerd in vele uitstekende restaurants. Eet smakelijk! Overigens is de Pêche Melba ook een creatie van Auguste Escoffier.

Tekst: Sabine Witt