Miele-stoomtijden stoomoven

Alle stoomtijden voor de Miele-stoomoven op een rij

In onderstaande tabel tref je een overzicht van de stoomtijden voor groente, fruit, peulvruchten, aardappelen, rijst, pasta, vis en garnalen. Ook geven we aan welke type stoomovenpan je nodig hebt bij de bereiding in de stoomoven. Veel kookplezier!

De tijden zijn richttijden en afhankelijk van de gewenste gaarheid. Bij een temperatuur van 100 ℃ garen gerechten in de stoomoven in dezelfde tijd als op de kookplaat.

Product

Stoomtijd bij 100 ℃
in minuten

Stoomtijd bij 85 ℃
in minuten
Stoomtijd
bij 120 ℃
in minuten

Stoomovenpan met of zonder gaatjes
met = O
Zonder = X

Groente en fruit

 

   

 

Andijvie, in repen 8-12   3-4 O
Appelcompote 10     X
Artisjokken 35-40   15-20 O
Asperges, groen 7-10   3 O
Asperges, wit 13-15   3 O
Bietjes 45   25 O
Bleekselderij, in stukjes 4-6   2-3 O
Bloemkool, heel 20-25     O
Bloemkool,roosjes 6-8   3-4 O
Boerenkool, gesneden 20-30   10-12 O
Broccoli, roosjes 4-6   2-3 O
Chinese kool 4-6   2-3 O
Courgette, plakken 2-4     O
Doperwten, vers gedopt 2-4   1-2 O
Haricots verts 5-8   2-4 O
Kapucijners, vers gedopt 4-6   2-3 O
Knolselderij, blokjes 6-8   3-4 O
Koolrabi, blokjes 7-9   3-5 O
Maïs, baby 15   5 O
Maïskolven 35-45   17-25 O
Paprika, halve 8-9   2 O
Peultjes 4-5   1-2 O
Postelein 4-6   2 O
Prei, stengels 7-9   4-5 O
Prei, in stukken 4-6   2-3 O
Rabarber 15     X
Rode kool, gesneden 20-22   12-15 O/X
Savooienkool, gesneden 8-10   4 O
Schorseneren, plakjes 9   3 O
Snijbonen, in stukken van 3-4 cm 7-10   2-4 O
Sperziebonen, gehalveerd 10-12   3-5 O
Spitskool 6-8   3-4 O
Spinazie 1-3   1-2 O
Spruitjes 5-10   3-4 O
Stoofperen 60     X
Tuinbonen, vers gedopt 8-10   4-8 O
Venkelknol, gesneden 6   4 O
Witlof, in reepjes 6-8   3-4 O
Witlof, halve struikjes 8-10   4-5 O
Witte kool, gesneden 16-18   6-8 O
Winterwortel, plakjes 8-10   4-5 O
Worteltjes, bospeen 6-8   3-4 O
Zuurkool 20   7 O
         
Gedroogde peulvruchten        
Bonen, bruine 55-65   22-28 X
Bonen, witte 40-50   20-25 X
Erwten, grauwe 40-50   20-25 X
Kikkererwten 55-65   22-28 X
Linzen, bruine 20-30   10-13 X
Linzen, rode 15-25   6-9 X
         
Aardappelen, rijst, pasta        
Aardappelen in stukken 18-22   8-10 O
Aardappelen in de schil, afh. van de grootte 35-46   20-24 O
Rijst 20     X
Zilvervliesrijst 30-45     X
Spaghetti 10-12   10-12 X
Macaroni 8-10   8-10 X
         
Vis        
Visfilet, dunner dan 1 cm        
Tong, schol en tongschar   2-3   O
Visfilet, van 1-2 cm dik        
Tilapia, pangasius, meerval, roodbaars, victoriabaars, kabeljauw, snoekbaars   4-5   O
Visfilet, van 3-4 cm dik        
Zalm, makreel, kabeljauwhaasje   6-10   O
Mosselen (tijden zijn afh. van soort en formaat stoomovenpan)

7-9

10-12

11-13

15-18

4

4-6

O

X

Garnalen        
Gepelde tijgergarnalen   3-4   O
Gepelde grote garnalen   4-6   O
Ongepelde grote garnalen   5-7   O


 
 

Diepvriesgroenten
Voor het koken van diepvriesgroenten, zoals bijvoorbeeld snijbonen, hoef je niet eerst de groenten te ontdooien. Je kunt exact dezelfde kooktijd aanhouden als de kooktijd die nodig is voor het koken van verse groenten.

Rijst en pasta
Rijst en pasta dienen altijd in water gekookt te worden, omdat deze graanproducten water moeten opnemen om gaar te kunnen worden. Voor de meest gebruikte rijstsoorten, zoals bijvoorbeeld Surinaamse rijst, snelkook-, pandan-, of basmatirijst, neem je op 250 gram rijst 4 deciliter water. Wanneer je een pak rijst koopt staat vaak op de verpakking aangegeven dat de kooktijd 8 minuten is en dat de rijst nog 15 minuten 'droog gestoomd' dient te worden voordat de rijst geserveerd kan worden. Wanneer je rijst gedurende 20 minuten op 100 ℃  in de stoomoven bereidt dan is de rijst direct klaar om te serveren. Bij pasta heb je geen afgemeten hoeveelheid water nodig. Laat de pasta in ruim water garen.

Vis
Voordat je vis in de stoomovenpan met gaatjes legt, kun je de bodem bedekken met stevig plastic folie of je kunt de bodem van de pan invetten met een kleine hoeveelheid olie. zo kan de vis niet gaan plakken aan de bodem van de pan.

Vergelijkbare artikelen