Miele

Helena RizzoOveral om ons heen zijn verhalen die erop wachten om ontdekt te worden

Zichzelf van haar beste kant laten zien, betekent voor de gerenommeerde topkok Helena Rizzo dat je je opnieuw openstelt en steeds de drang hebt om jezelf te overtreffen. Ze is van mening dat inspiratie die grenzen verlegt, overal kan worden gevonden. Je hoeft alleen maar het juiste perspectief te kiezen.

“Ik geloof dat je buitengewone dingen kunt creëren als je doet waarvan je houdt en je het met je hart doet.”
Helena RizzoWereldberoemde topkok

In Helena's restaurant “MANI” in Sao Paulo staat het samensmelten van de Braziliaanse en Europese keuken centraal. Ze is er zeker van dat de combinatie van invloeden, culturen en ervaringen alles en iedereen naar een hoger niveau tilt.

Geïnspireerd door de wereld

“Ik kan geïnspireerd raken door een ingrediënt of door een reis. Ik kan echter ook een boek lezen waarin iets interessants staat, wat me op het idee voor een gerecht brengt.”

Helena wilde altijd de wereld zien, nieuwe dingen leren en de ene speciale liefde in haar leven vinden. Als iemand die bijna overal de natuurlijke schoonheid herkent, voerde haar weg van een architectuurstudie via modellenwerk naar haar grote passie: koken. De Braziliaanse heeft in verschillende Europese steden gewoond en gewerkt, en daar van de beste koks geleerd – en dat niet alleen in de keuken maar ook voor het leven.

“Ik ben ervan overtuigd dat we samen prachtige dingen kunnen maken.”

Helena en Azuma

Als iemand die zich laat inspireren door verschillende culturen, vindt ook Helena Japan en de Japanse keuken fascinerend. En het werk van bloemenkunstenaar Azuma Makoto heeft voor haar “de focus, die ook de Japanse keuken heeft”. De topkok was enthousiast over hoe Makoto de natuurlijke schoonheid van bloemen door invriezen kon vasthouden. Tijdens hun samenwerking wilde ze een gerecht maken dat een moment vasthoudt, de wereld even stilzet en dat uitnodigt tot een heel bijzondere ervaring.

Wanneer timing alles is: Generatie 7000-ovens

Tijdens het koken is tijd een beslissende factor. Of het nu de tijd is die een ingrediënt nodig heeft om gaar te worden, of de tijd dat een gast op zijn eten wacht: de timing moet kloppen. Daarom was Helena zo onder de indruk van de Generatie 7000-oven. Uiteindelijk kan ze compleet vertrouwen op de innovatieve technologie van het apparaat, dat constant perfecte resultaten levert en waardoor ze haar creativiteit de vrije loop kan laten. Tegelijkertijd heeft ze de vrijheid om zich te concentreren op de kunstzinnige facetten van haar gerechten en de kleuren zo te plaatsen, dat ze haar werk perfect combineert met dat van Makoto en er tegelijkertijd een contrast mee maakt.

Geïnspireerd door de kleuren in het werk van Makoto heeft Helena met de Generatie 7000-oven eerst een visgerecht bereid – een creatie van kleuren en ingrediënten: met zoete aardappelen, ingelegde bloemkool, courgette en knapperige knoflook. Als tweede gerecht koos zij eend en combineerde deze met radicchio, uien en blauwe bessen. De ingrediënten om het vlees arrangeerde ze daarbij als een vleugel om de grote vrijheid uit te drukken die iedereen tijdens het koken zou moeten ervaren.

“Ik denk dat het koken met dergelijke keukentechnologieën een nieuw zelfbewustzijn geeft, wat heel rustgevend is. Iedereen kan volgens mij met juist deze technologie vandaag de dag heel goed koken. Echt iedereen.”