Miele

Azuma MakotoDe breekbare schoonheid van de natuur

Wanneer je de beroemde kunstenaar Azuma Makoto vraagt wat zijn grootste inspiratiebron is, antwoordt hij zonder aarzelen: “de natuur”. Waarom? Omdat hij gefascineerd is door de breekbaarheid ervan en dit gevoelige medium hartstochtelijk graag gebruikt om zijn grenzen te bepalen en te verleggen.

“Ik wil creativiteit naar een volledig nieuw niveau tillen.”
Azuma MakotoEen wereldwijd unieke bloemenkunstenaar

Het epicentrum van zijn creatieve kunnen is zijn exclusieve bloemenboetiek in Tokyo. Desondanks verlaat hij vaak zijn thuisstad om over de wereld te reizen, zijn kunst tentoon te stellen en te presenteren of om nieuwe bloemen en planten te ontdekken. Hij is constant bezig zijn grenzen te bepalen en om ze dan weer te verleggen. Om iets te creëren dat een echte impact heeft op de mensheid.

In het spoor van de natuur

“Ik heb een diepe, intuïtieve verbinding met bloemen. Of ik nu in mijn studio in Tokyo ben of op reis, bloemen spelen altijd een rol in mijn dagelijks leven.”

De werken van Makoto vinden hun oorsprong in de “Ikebana” – de traditionele Japanse bloemsierkunst. De bloemen precies zo plaatsen en ondertussen met hen communiceren brengt Makoto in een meditatieve status. Op dat moment is hij volkomen rustig en kan hij zijn creativiteit de vrije loop laten. De ijssculpturen die hij voor Miele heeft gemaakt, tonen precies dat moment – en zijn zo een beleving voor anderen.

Azuma en de topkoks

“Ik heb de topkoks aan het werk gezien en ben onder de indruk van hun fantastische vakmanschap. Hoe kunnen zij met slechts één gerecht zoveel variatie uitdrukken?”

Als zoon van een kok heeft Makoto vaak zijn vader aan het werk gezien en daarmee groot respect en enthousiasme voor dit beroep ontwikkeld: “Koken is kunst en lijkt erg op bloemsierkunst. Op beide terreinen kies, arrangeer en controleer je natuurlijke materialen, en denk je erover na wat je daarmee bij mensen kunt oproepen.” Als hij er niet voor had gekozen om zijn creativiteit uit te drukken met bloemen, zou je je Azuma ook heel goed in een keuken kunnen voorstellen, hoe hij met Miele-technologie kunstzinnige gerechten creëert.

Het komt op de uitrusting aan

Vraag je Makoto naar zijn manier van werken, dan zal hij meteen over zijn schaar vertellen. Als je iets groots wilt realiseren, heb je een gereedschap nodig waarop je kunt vertrouwen. Een gereedschap dat een verlengstuk van je lichaam is en waarmee je elk klein detail onder controle hebt.

Makoto maakte vier verschillende bloemencreaties – elk stuk geïnspireerd op zowel de elementaire technologie van de betreffende keukeninbouwapparaten als op natuurlijke landschappen. Een gletsjer voor de Dialog oven, een woestijn voor de oven, een meer voor de inductiekookplaat en een regenwoud voor de combi-stoom. De resultaten zijn combinaties van kleuren en texturen, die werelden voorstellen waarvan voorheen niemand had kunnen dromen. Elk stuk is een uitnodiging om alles wat er tot nu toe is geweest, te overschrijden.

“Het is belangrijk om je goed te voelen. Maar ook om mensen te verrijken.”