Hygiënische maatregelen

Hygiënische maatregelen

Om de verspreiding van virale ziekten tegen te gaan zijn speciale hygiënemaatregelen vereist. Op deze pagina vindt u informatie over hygiëne, veiligheid en service van Miele Professional.

Zorginstellingen, verpleeg- en ziekenhuizen

Hygiënemaatregelen in zorginstellingen, verpleeg- en ziekenhuizen

Bewoners van zorginstellingen, verpleeg- en ziekenhuizen zijn bijzonder kwetsbaar. In tijden van virus uitbraken is het van essentieel belang om een strikte hygiëne te garanderen bij de dagelijkse was- en reinigingswerkzaamheden. Een goede en professionele behandeling van de was, het serviesgoed en de medische instrumenten kan helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en de snelheid van de verspreiding te vertragen.

Met de apparaten van Miele Professional heeft u voor veiligheid gekozen, want deze producten zijn speciaal ontworpen, gebouwd en getest om te voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne. Als u onze instructies opvolgt, kunt u er dan ook zeker van zijn dat potentiële virussen en bacteriën worden uitgeschakeld.

x

Hygiëne in de wasserij

Het wasgoed moet altijd worden gewassen met een thermisch of chemo-thermisch desinfectiewasproces, dat voldoet aan de bepalingen van de verantwoordelijke instanties. Bovendien moet het personeel persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals handschoenen, eventueel een plastic schort over de werkkleding en geschikte mond- en ogenbescherming.

Persoonlijke beschermingsmiddelen en mogelijk besmette werkkleding moeten altijd in de wasserij blijven. Om uzelf en anderen te beschermen, mogen deze artikelen  nooit mee naar huis worden genomen om ze in de eigen huishoudmachine te wassen!

Hygiënetips voor het gebruik van hygiëne wasmachines met onreine/reine zijde

 • Zorg ervoor dat het personeel vuil textiel aanlevert in kleurgecodeerde waszakken, bij voorkeur gesorteerd op type in zelfopenende zakken.
 • Vul de wasmachine met de zelfopenende zakken zonder deze eerst te openen (deze zakken gaan tijdens het wasproces automatisch open zodra het koordje los gaat).
 • Kies het juiste wasprogramma (thermisch of chemo-thermisch desinfectiewasprogramma) voor hygiënische behandeling.
 • Als u handmatig wasmiddel doseert, meet de voorgeschreven dosering dan correct af en stel de bij dit wasmiddel behorende wasprogramma en temperatuur in.
 • Vervang uw beschermende kleding voordat u de onreine kant van de machine verlaat of de machine gaat leeghalen.
 • Was werkkleding en beschermende kleding altijd in de wasserij in een desinfectiewasprogramma en gooi artikelen voor eenmalig gebruik op de juiste manier weg.


In wasruimtes zonder scheiding tussen een onrein en rein gedeelte moet u extra goed opletten. Zo beschermt u zichzelf de medewerkers en overige personen die gebruik maken van deze ruimtes of deze ruimtes bezoeken.

Hygiënetips voor het gebruik van voorladers

 • Zorg ervoor dat het personeel vuil textiel aanlevert in kleurgecodeerde waszakken, bij voorkeur gesorteerd op type in zelfopenende waszakken.
 • Vul de wasmachine met de zelfopenende zakken zonder deze eerst te openen (deze zakken gaan automatisch open tijdens het wasproces zodra het koordje los gaat).
 • Kies het juiste wasprogramma (thermisch of chemo-thermisch desinfectiewasprogramma) voor een hygiënische behandeling.
 • Desinfecteer de deur en de omgeving van de deur (deur, deurdichting, voorkant van de machine) en het bedieningspaneel voordat u het schone wasgoed uit de machine haalt.
 • Was werkkleding nooit thuis, maar in de wasserij. Zo beschermt u zichzelf en anderen. Gebruik altijd een desinfectiewasprogramma. 
 • Informeer de medewerkers en gebruikers over het juiste gebruik van de apparaten van Miele Professional en over verdere hygiënische maatregelen zoals desinfectie van handen en oppervlakken.
 • Delicate kledingstukken vereisen wasprocessen op lagere temperaturen met eventuele toevoeging van een desinfectans. Neem contact op met uw zeepleverancier om er zeker van te zijn dat u het juiste was- en desinfectiemiddel gebruikt in combinatie met de juiste dosering.

Hygiëne in de omgang met bedpannen en urineflessen

Onze bedpanspoelers zijn ontworpen om bedpannen en urineflessen veilig te reinigen en te desinfecteren - het aantoonbaar goede resultaat en de desinfectieparameters zijn ook effectief tegen het coronavirus. De vooraf geïnstalleerde programma's maken virussen en bacteriën onschadelijk.

Ons advies: gebruik een alkalisch reinigingsmiddel en thermische desinfectieprogramma (alle Miele bedpanspoelers kunnen met een A0-waarde worden gebruikt). Er is geen speciaal programma nodig om het coronavirus te bestrijden!

 

Hygiëne in de keuken

Voor het reinigen van serviesgoed gelden de voorschriften van de verantwoordelijke instanties: gebruik alleen programma's met hoge temperaturen (> 60 °C) om een goede hygiëne en desinfectie van serviesgoed te garanderen.

De standaardprogramma's van onze professionele vaatwassers met tankspoel-systeem, evenals de programma’s  'Intensief', 'Hygiëne', 'Hygiëne Plus' en 'Vario TD' van de ProfiLine bedrijfsafwasautomaten en de professionele vaatwassers met verswatersysteem werken met deze temperaturen. Zorg wel dat u het juiste programma kiest!

Doseer het juiste en voldoende reinigingsmiddel. Als extra voorzorgsmaatregel is het mogelijk een chloorhoudend reinigingsmiddel te gebruiken.

Hygiënetips voor het gebruik van vaatwassers met verswatersysteem en ProfiLine

 • Gebruik de programma's "Intensief", "Hygiëne", "Hygiëne Plus" of "Vario TD"; deze programma's bereiken een temperatuur van 60 ° C of hoger.
 • Bij de meeste andere programma's kunnen de naspoeltemperaturen worden verhoogd tot> 70 ° C via het instellingenmenu.
 • Gebruik, indien beschikbaar, het optionele drogen aan het einde van het programma om handmatig drogen te voorkomen.
 • Gebruik indien mogelijk automatische reinigingsmiddeldosering met behulp van een doseermodule om te voorkomen dat per ongeluk een programma wordt gestart met te weinig of helemaal geen reinigingsmiddel.

Hygiëne tips voor het gebruik van vaatwassers met tankspoelsysteem

 • Gebruik voornamelijk programma 3 voor sterke vervuiling en het aanvullende programma "Intensief"
 • Draag handschoenen als het nodig is om het serviesgoed te polijsten
 • Ververs het water in de tank meerdere keren per dag
 • Maak de zeven regelmatig schoon

Medische instellingen

Veiligheid op de eerste plaats: hygiënemaatregelen in de medische sector

Bij het gebruik van medische instrumenten in tijden van het coronavirus ofwel Covid-19 moet de behandeling van deze instrumenten aan de hoogste normen voldoen. Veiligheid en gezondheid van patiënten, gebruikers en derden mogen zowel bij de behandeling als bij de reiniging nooit in gevaar komen. Door een professionele behandeling kan de uitbreiding van het virus stopgezet of onderbroken worden.

De machinale behandeling van instrumenten zorgt dankzij valide processen voor een hoge mate aan veiligheid bij reiniging, desinfectie en sterilisatie. De bijbehorende procesdocumentatie legt de afzonderlijke stappen in de behandeling continu en reproduceerbaar vast. Een goede behandeling zorgt voor het onderbreken van infectieketens.

Ook alle programma's van de professionele reinigings- en desinfectieapparaten van Miele maken een thermische desinfectie mogelijk. Zo zijn de Vario TD reinigings- en desinfectie processen  ook in tijden van het coronavirus geheel voldoende. Een programmawijziging is niet nodig. Zorg wel dat u het juiste programma kiest!

x

Medische praktijken en - klinieken

Bij de reinigings- en desinfectieapparaten van Miele zorgen de programma's Vario TD met hun structuur van voorspoelen, reiniging met chemicaliën en thermische desinfectie voor het inactiveren en dus onschadelijk maken van het coronavirus. In de apparaten kunnen niet alleen de gebruikelijke medische instrumenten, maar ook materialen voor anesthesie en beademing worden gereinigd . In de anesthesiewagen kunnen wel 8 beademingsslangen van elk 1,5 m en intubatiemateriaal tegelijkertijd in 1 charge gereinigd en worden gedesinfecteerd .

Met de krachtige kleine sterilisatoren Cube X van Miele kunt u veilig invasieve medische producten steriliseren. Met de EcoDry-technologie kan dat zo snel mogelijk, zodat bij hoge aantallen patiënten de instrumenten heel snel weer beschikbaar zijn.

Verdere ondersteuning biedt de systeemoplossing System4Med van Miele, waarmee wij u in tijden van het coronavirus bij de veilige en efficiënte behandeling van instrumenten kunnen ondersteunen. Zo heeft u tijd voor de patiënten en de zekerheid, dat de behandeling loopt.

Tandheelkunde

Bij de thermodesinfectie-apparaten van Miele zorgt het programma Vario TD dentaal met de structuur van voorspoelen, reiniging met chemicaliën en thermische desinfectie voor het inactiveren en dus onschadelijk maken van het coronavirus.

Met de krachtige kleine sterilisatoren Cube X van Miele kunt u veilig invasieve medische producten steriliseren. Met de EcoDry-technologie kan dat zo snel mogelijk, zodat bij hoge aantallen patiënten de instrumenten heel snel weer beschikbaar zijn.

x

Bedpanspoelers

Potentieel besmette bedpannen en urineflessen dienen zeker in tijden van het coronavirus in het ziekenhuis zeer voorzichtig behandeld te worden. Het behandelingsproces met bewezen goed resultaat en thermische desinfectie werkt ook in tijden van het coronavirus.

Dit virus wordt met de vooraf geïnstalleerde programmaparameters inactief en dus onschadelijk gemaakt. Wij adviseren een alkalisch reinigingsmiddel en aansluitende thermische desinfectie met een A0-waarde van minimaal 600. Alle bedpanspoelers van Miele kunnen met deze A0-waarde gebruikt worden.

De bedpanspoelers van Miele zorgen niet alleen voor bescherming van de patiënten, maar ook van de gebruikers en het verplegend personeel. Met de mogelijkheid om de deur automatisch (afhankelijk van het type) te openen en sluiten met het voetpedaal hoeft u de deur niet aan te raken en kunt u het apparaat dus beladen en ontladen zonder het aan te raken. Als  u de deur sluit, start het programma geheel automatisch. Bovendien kan de A0-waarde aan de eisen van elk ziekenhuis aangepast worden - deze waarde kan desgewenst tot wel 3.000 verhoogd worden.

Schoonmaak branche

Bescherming op de eerste plaats: Hygiënemaatregelen voor de schoonmaakbranche

In de schoonmaakbranche is in tijden van het coronavirus de hoogste mate van hygiëne en desinfectie noodzakelijk, of het nu gaat om kantoorgebouwen, ziekenhuizen, de voedingsindustrie of overheidsinstellingen. Want via besmette handen kunnen ziekteverwekkers op het slijmvlies van neus, ogen of mond terechtkomen en zo een infectie veroorzaken. Tot de kritieke contactplekken behoren deurklinken, handgrepen op ramen en kasten, lichtschakelaars, trapleuningen in trappenhuizen of liftknoppen. Een desinfecterende reiniging zorgt hier voor een grotere mate van bescherming. Ook het professioneel reinigen en desinfecteren van schoonmaaktextiel helpt bij het stoppen van virussen en vertraagt de verspreiding ervan.

De apparatuur van Miele Professional is hiervoor optimaal geschikt, aangezien alle Mopstar apparaten zowel thermische als chemothermische desinfectie bieden en staan garant voor een betrouwbare reiniging en desinfectie van uw schoonmaaktextiel. Bovendien geven wij u tips over hoe u eventueel aanwezige virussen en bacteriën onschadelijk kunt maken. 

Miele Professional Gebäudereinigung

Betrouwbare desinfectie van het schoonmaaktextiel

U dient het schoonmaaktextiel zoals mops of microvezeldoeken in principe te wassen met behulp van een thermisch of chemothermisch desinfectieprocedé. De MopStar apparaten van Miele Professional voldoen aan de strenge bepalingen van Europese instanties voor infectieziekten of organisaties op het gebied van hygiëne. Bovendien bieden wij u ook nog eens veiligheidsnormen die de automatische dosering evenals de juiste temperatuur controleren. Op die manier bieden de MopStar apparaten van Miele Professional een complete mate van veiligheid als het gaat om de hygiënische reiniging en desinfectie van het schoonmaaktextiel.

Wegwerpmateriaal is niet geschikt om te reinigen en opnieuw te gebruiken. Het schoonmaakpersoneel is ervoor verantwoordelijk deze materialen na het gebruik op de juiste wijze weg te gooien.

Miele Professional Desinfektion

Impregneren van het schoonmaaktextiel

Alle MopStar apparaten beschikken over de functie „Ready-to-use“ (machinaal impregneren). Herbruikbaar schoonmaaktextiel kan hiermee met behulp van een speciaal wasproces geprepareerd worden om direct opnieuw gebruikt te worden. Zo bespaart het reinigingspersoneel kostbare tijd bij het schoonmaken. Let u goed op de hygiënische vereisten bij het gebruik van de desinfectiemiddelen en de houdbaarheid ervan. 

Hygiënetips voor de omgang met schoonmaaktextiel

 • Verzamel de gebruikte (microvezel) doeken en mops in de daarvoor bedoelde containers. Zorg ervoor dat de gebruikte materialen niet in contact komen met schoon schoonmaaktextiel om besmetting te voorkomen. 
 • Scheid in de wasserij - in elk geval organisatorisch – het reine gebied van het onreine gebied. 
 • Wanneer u het schoonmaaktextiel in de wasmachine doet, zorg er dan voor dat de machine niet te vol is. 
 • Kies het juiste wasprogramma (thermische of chemothermische desinfectiewasprogramma) voor een hygiënische reiniging en desinfectie. 
 • Wanneer u handmatig doseert, let u er dan op dat u de aangegeven hoeveelheden reinigingsmiddel correct afmeet en dat u de bij het reinigingsmiddel passende temperatuur instelt. 
 • Voor het reinigen en desinfecteren van schoonmaaktextiel met aansluitend impregneren selecteert u de daarvoor bedoelde en ingestelde reinigings- en desinfectieprocedés.  
 • Bij voorladers desinfecteert u het gebied rondom de deur (deur zelf, deurdichting, voorzijde apparaat) en het bedieningspaneel, voordat u het schone wasgoed uit de machine haalt. 
 • Na het uit de machine halen sorteert u het schoonmaaktextiel alleen in schone en gedesinfecteerde containers. 
 • Wanneer het textiel na de reiniging en desinfectie gedroogd moet worden, zorgt u er dan voor dat het textiel volledig wordt gedroogd. Haal het textiel direct na het einde van het droogproces uit de machine. 
 • Was uw werkkleding niet thuis, maar in de wasserij, om uzelf en anderen te beschermen. Gebruik hiervoor een desinfecterend wasprogramma. 
 • Draag conform de vereisten op het gebied van arbeidsbescherming en hygiëne in het bijzonder in onreine omgevingen beschermende kleding evenals beschermende handschoenen en plastic schorten over uw werkkleding om uzelf te beschermen. 

Herbruikbare werk- en beschermende kleding

Bescherming op de eerste plaats: hygiënische reiniging en desinfectie van herbruikbare werkkleding en beschermende kleding

In de huisartspraktijk, het ziekenhuis of tijdens een ambulancerit: het is bijzonder belangrijk om de hygiënische normen in acht te nemen - voor uw eigen bescherming en die van anderen. Juist in tijden met een verhoogd infectiegevaar, zoals nu met Covid-19, is het essentieel om beschermende kleding op de juiste manier te dragen. Hierbij gaat in gelijke mate om het personeel in medische instellingen zoals in artsen- en tandartsenpraktijken, artsen en personeel in ziekenhuizen, maar ook personen die werken bij de brandweer of andere reddingsdiensten.

Net zo belangrijk is het om de gedragen werkkleding en beschermende kleding desinfecteren te wassen en te reinigen. Want de juiste wijze van reinigen en desinfecteren van textiel en persoonlijke beschermingsmiddelen helpt bij het inactiveren van virussen zoals SARS-CoV-2 en zo de verspreiding ervan te vertragen. Met Miele bent u veilig. De wasmachines van Miele Professional voldoen aan de strenge eisen die nationale instellingen voor infectieziekten of organisaties op het gebied van hygiëne stellen. Met de thermische en chemothermische desinfectie- programma’s zorgt u altijd voor een betrouwbare reiniging en desinfectie van werkkleding en beschermende kleding. Onze tips zorgen er bovendien voor dat u eventueel aanwezige virussen of bacteriën onschadelijk kunt maken.

[De hier genoemde aanbevelingen hebben alleen betrekking op herbruikbare werkkleding en beschermende kleding, niet op wegwerpproducten.]

Schutzbekleidung

Hygiënemaatregelen voor artsenpraktijken

De mogelijkerwijs besmette beschermende en werkkleding dient altijd in de praktijk te blijven. Om uzelf en andere mensen te beschermen en ervoor te zorgen dat de kleding op de juiste wijze wordt gereinigd en gedesinfecteerd, mag het personeel de kleding onder geen beding mee naar huis nemen. Zo voorkomt u kruisbesmetting met het wasgoed thuis.

Bij het vullen en leeghalen van de wasmachine met werkkleding en beschermende kleding moet het personeel momenteel veiligheidskleding dragen evenals beschermende handschoenen en een plastic schort over de werkkleding. 

Hygiënetips voor het gebruik van een voorladers

 • Scheid in de wasserij - in elk geval organisatorisch – het reine gebied van het onreine gebied om mogelijke besmetting met schoon wasgoed te voorkomen.
 • Kies het juiste wasprogramma (thermische of chemothermische desinfectiewasprogramma) voor een hygiënische reiniging en desinfectie. 
 • Wanneer u handmatig doseert, let u er dan op dat u de aangegeven hoeveelheden reinigingamiddel correct afmeet en dat u de bij het reinigingsmiddel passende temperatuur instelt. 
 • Desinfecteer het gebied rondom de deur (deur zelf, deurdichting, voorzijde apparaat) en het bedieningspaneel, voordat u het schone wasgoed uit de machine haalt.

Hygiënemaatregelen in ziekenhuizen

De beschermende en mogelijk besmette werkkleding moet altijd in de wasserij blijven. Om uzelf en andere personen te beschermen en kruisbesmettingen te voorkomen mag u het wasgoed onder geen beding mee naar huis nemen om het daar te wassen!

Als extra veiligheidsmaatregel moet het personeel momenteel veiligheidskleding evenals beschermende handschoenen, een veiligheidsschort over de werkkleding evenals een geschikt mondmasker dragen.

Hygiënetips voor het gebruik van hygiëne wasmachines met reine en onreine zijde

 • Zorg ervoor dat het personeel vuil textiel aanlevert in kleurgecodeerde waszakken, bij voorkeur gesorteerd op type in zelfopenende zakken.
 • Vul de wasmachine met de zelfopenende zakken zonder deze eerst te openen (deze zakken gaan tijdens het wasproces automatisch open zodra het koordje los gaat).
 • Kies het juiste wasprogramma (thermisch of chemothermisch desinfectiewasprogramma) voor hygiënische behandeling.
 • Als u handmatig reinigingsmiddel doseert, meet de voorgeschreven dosering dan correct af en stel de bij dit reinigingsmiddel behorende wasprogramma en temperatuur in.
 • Vervang uw beschermende kleding voordat u de onreine kant van de machine verlaat of de machine gaat leeghalen.
 • Was werkkleding en beschermende kleding altijd in de wasserij in een desinfectiewasprogramma en gooi artikelen voor eenmalig gebruik op de juiste manier weg.
 • In wasruimten waar geen sprake is van een scheiding in een reine en onreine zijde, moet extra goed opgelet worden. Zo beschermt u zichzelf en de bewoners die gebruik maken van deze ruimten.

Hygiënetips voor het gebruik van voorladers

 • Zorg ervoor dat het personeel vuil textiel aanlevert in kleurgecodeerde waszakken, bij voorkeur gesorteerd op type in zelfopenende zakken.
 • Vul de wasmachine met de zelfopenende zakken zonder deze eerst te openen (deze zakken gaan tijdens het wasproces automatisch open zodra het koordje los gaat).
 • Kies het juiste wasprogramma (thermisch of chemothermisch desinfectiewasprogramma) voor hygiënische behandeling.
 • Als u handmatig reinigingsmiddel doseert, meet de voorgeschreven dosering dan correct af en stel de bij dit reinigingsmiddel behorende wasprogramma en temperatuur in.
 • Bij voorladers desinfecteert u het gebied rondom de deur (deur zelf, deurdichting, voorzijde apparaat) en het bedieningspaneel, voordat u het schone wasgoed uit de machine haalt.
 • Was uw werkkleding niet thuis, maar in de wasserij, om uzelf en anderen te beschermen. Gebruik hiervoor een desinfecterend wasprogramma. 
 • Informeer de bewoners over het juiste gebruik van de apparaten van Miele Professional en overige hygiënemaatregelen zoals handdesinfectie en desinfectie van oppervlakken.
 • Delicate kledingstukken moeten op lagere temperaturen worden gewassen. Neem contact op met de leverancier van het wasmiddel zodat u zeker weet dat u de juiste reinigings- en desinfectiemiddelen gebruikt.

Brandweer en reddingsdiensten

Voor medewerkers bij de brandweer en andere reddingsdiensten is een juiste reiniging en desinfectie van beschermende en werkkleding essentieel. Met de apparaten van Miele Professional kan het textiel desinfecterend gewassen worden en kunnen persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook herbruikbare ademmaskers en ademhalingsautomaten hygiënisch worden gereinigd.

Al naar gelang de taken en de bouwkundige omstandigheden kunnen de reinigings- en desinfectieautomaten met elkaar worden verbonden om een systeemoplossing te realiseren – ook wanneer de apparaten verschillend van grootte zijn.

Systeemoplossingen voor brandweer en reddingsdiensten

Miele heeft speciale apparatuur ontworpen die tegemoet komt aan de specifieke behoeften die medewerkers van reddingsdiensten hebben:

 • Wasmachines voor beschermende kleding en ademmaskers
 • Hygiënewasmachines met reine en onreine zijde
 • Drogers
 • Reinigings- en desinfectieautomaten voor ademmaskers en ademhalingsautomaten
 • Reinigings- en desinfectieautomaten voor ademmaskers en anesthesie- instrumenten

Onze service

Onze service

Onze klantenservice staat voor u klaar.

In de huidige situatie doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat onze servicemonteurs voor u werken. Dankzij speciale trainingen over deze situatie en de persoonlijke beschermingsmiddelen van de servicemonteurs, kunnen wij u de gebruikelijke service van Miele Professional bieden.

De gekwalificeerde technici van de Miele Service ondersteunen de levering en inbedrijfstelling van de apparaten en kunnen tijdens het gebruik verschillende routinetests uitvoeren. Op deze manier kunnen apparaatfouten vanaf het begin worden voorkomen en worden de bedrijfsparameters continu geoptimaliseerd.

Mocht u vragen hebben over uw professionele Miele apparaten, programma’s of hoe u deze kunt inschakelen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij kijken graag met u mee. 

Neem contact met ons op via e-mail: serviceprofessional@miele.nl of telefoon: 0347 – 378884.

 

 

Links & Downloads

Contact

Contact

Heeft u vragen over het juiste apparaat of het juiste programma? Heeft u zo snel mogelijk nog meer apparaten van Miele Professional nodig of is onderhoud nodig? Heeft u behoefte aan aanpassingen aan een bestaand programma om te voldoen aan de lokale regelgeving of bent u geïnteresseerd in een functietest?

Wij zijn er om u te ondersteunen.

Neem contact met ons op via e-mail: professional@miele.nl of telefoon: 0347 – 378884.