Tosti van suikerbrood met brie de meaux

EiKookplaatGemiddeld

Ingredienten

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 65 gram suiker
  • 1 sjalot
  • 10 zachte dadels
  • 400 ml tomatensap
  • 200 ml witte wijn
  • 50 ml witte balsamico
  • 1 kaneelstokje
  • Zout
  • 3 el mosterdzaad
  • 300 ml water
  • 200 ml port
  • 100 ml water
  • 1 steranijs
  • ½ vanillestok
  • 4 stengels bleekselderij
  • Ijs
  • 1 suikerbrood van minimaal 1 dag oud
  • 400 gram brie de meaux

Benodigdheden

  • Blender
  • Pan

De bereidingstijd is ca. 30 tot 45 minuten.

 

Dadelketchup

Stap 1:
Pel en snipper de sjalot superfijn.

Stap 2:
Verhit wat olie in de pan en zweet hierin gedurende 5 minuten de sjalot met tomatenpuree aan.

Stap 3:
Snijd de dadels fijn.

Stap 4:
Doe alle ingrediënten behalve het kaneelstokje in de blender en draai het helemaal fijn.

Stap 5:
Schenk alles vervolgens over in een pan met een dikke bodem, voeg de kaneelstok toe en kook het langzaam in tot ketchupdikte.

Stap 6:
Breng op smaak met wat zout.

Stap 7:
Bind het eventueel met wat aardappelzetmeel.

Stap 8:
Bewaar in de koelkast tot verder gebruik.

 

Gemarineerde mosterdzaadport

Stap 1:
Doe het mosterdzaad in een bakje. Laat de zaadjes een dag weken in de 300 ml water.

Stap 2:
Snijd de vanillestok over de lengte doormidden en schrap het merg eruit.

Stap 3:
Giet het mosterdzaad af. Kook het mosterdzaad samen met de port, suiker, steranijs, 100 ml water, vanillemerg en schil langzaam in.

Stap 4:
Bewaar tot verder gebruik op kamertemperatuur.

 

Bereidingswijze bleekselderij

Bereid dit gerecht 4 uur voor het serveren voor

Stap 1:
Schil de bleekselderij rondom en zorg ervoor dat er geen ‘draden’ meer aanwezig zijn.

Stap 2:
Houd de stengel zo vast, dat je vanaf de zijkant van de stengel dunne lamellen schilt.

Stap 3:
Meng koud water met veel ijs en leg hierin de bleekselderijlamellen.

Stap 4:
Bewaar dit tot verder gebruik in de koelkast.

 

Tosti

Stap 1:
Snijd uit het suikerbrood 8 dunne plakken van een halve centimeter.

Stap 2:
Snijd de korsten van het brood en snijd het zodanig dat er een vierkant ontstaat.

Stap 3:
Snijd nu de brie in plakken van een halve centimeter dik en snijd de korsten ervan af.

Stap 4:
Beleg vier helften van het suikerbrood met de brie en dek het af met een plak suikerbrood.

Stap 5:
Bewaar afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.

 

Serveren

Stap 1:
Haal de bleekselderij uit het ijswater en laat dit goed uitlekken.

Stap 2:
Verwarm een koekenpan en smelt hierin de roomboter.

Stap 3:
Snijd de tosti diagonaal of recht doormidden.

Stap 4:
Bak de tosti goudbruin totdat de kaas begint te smelten.

Stap 5:
Leg de tosti op het bord en garneer met wat gemarineerde mosterdzaadport en wat dadelketchup.

Stap 6:
Serveer de krokante bleekselderij er apart bij.

 

Tip: Als de brie de meaux erg zacht is kun je deze even in het vriesgedeelte leggen. Dit maakt het snijden van de brie gemakkelijker.