Miele presenteert revolutionair gaarprocedé

4 september 2017

De Dialog-oven is sneller en meer veelzijdig dan welk andere oven dan ook.

“De grootste innovatie sinds de introductie van de inductiekookplaat” - met deze woorden classificeerde Miele haar belangrijkste noviteit - de Dialog-oven - tijdens de persconferentie op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn. Voor het eerst wordt een techniek toegepast waarbij door middel van elektromagnetische golven intelligent op de consistentie van levensmiddelen wordt gereageerd.

Hoewel het uiterlijk niet van een bakoven is te onderscheiden, maakt de Dialog-oven kookbelevingen mogelijk die men tot nu toe niet voor mogelijk had gehouden. Een voorbeeld dat bij demonstraties steeds weer verbaast, is een rauw visfilet in een blok ijs dat in de Dialog-oven wordt gelegd. Het resultaat: na een paar minuten is de visfilet gaar, terwijl het ijs zelf nog steeds bevroren is. En ook deze bereiding, die men zich tot op heden niet kon voorstellen, is niet minder indrukwekkend: je drapeert een lamsbout op paprika en groene asperges; de rest van de plaat wordt met aardappelwedges belegd en alles wordt samen in de Dialog-oven gelegd. Na zo’n 45 minuten is het lamsvlees gelijkmatig gaar geworden, de groente is licht al dente en de aardappelen zijn zacht. Allemaal automatisch, zonder het procedé te onderbreken en zonder dat er nog ingrediënten bijgevoegd moeten worden. In een traditionele bakoven zou dit menu met dit resultaat en binnen dit tijdbestek niet zo eenvoudig bereid kunnen worden. Ook spijzen die zo verschillend zijn als zalm en bladerdeeg, waarvan de smaak ideaal harmonieert, kunnen op deze manier makkelijk, snel en in één keer worden bereid.

De veelzijdigheid bij de toepassingen en de kwaliteit van de resultaten zijn gebaseerd op de M Chef-technologie van Miele. Daarbij gaan er elektromagnetische golven door de levensmiddelen heen, die het garingsproces door de productie van warmte op gang brengen. Voor dit doel is in de Dialog-oven een moduul ingebouwd, dat de elektromagnetische golven binnen een vast gedefinieerd frequentiespectrum genereert en via twee antennes de ovenruimte binnenleidt. Omdat de moleculen in levensmiddelen steeds weer anders zijn gerangschikt en deze rangschikking in de loop van het garingsproces ook nog eens verandert, wordt het procedé ondersteund door een continue aanpassing van de frequenties. Via de antennes ontvangt de Dialog-oven ook permanent meldingen over de hoeveelheid energie die het levensmiddel al heeft opgenomen.

Excellente resultaten door ‘M Chef’ aangevuld met conventionele werkwijzen
Een ander belangrijk voordeel van de M Chef-technologie is dat levensmiddelen „in het volume“ worden gegaard. Zo worden bijvoorbeeld filets van de rand tot in het midden gelijkmatig roze gegaard. Bij de klassieke bakoven gaat dat duidelijk moeilijker, omdat de warmte altijd van buiten naar binnen wordt getransporteerd. Zodra het midden dan precies goed is toebereid, zijn de buitenste lagen vaak al veel te gaar geworden. 

Omdat elektromagnetische golven voor een garing zorgen zonder dat het product bruin wordt, kan bijvoorbeeld brood zonder korst worden bereid. Voor op klassieke wijze gebakken brood – maar bijvoorbeeld ook voor de smaak van de aroma’s van geroosterd vlees – wordt de M Chef-technologie met traditionele werkwijzen gecombineerd. De Dialog-oven is daartoe optimaal uitgerust, want het biedt ook de mogelijkheden van de topklasse inbouwapparaten van Miele, compleet met een gebruikersvriendelijk M Touch-display en een zelfreinigende pyrolysefunctie. De hoogwaardige LED-verlichting BrilliantLight zorgt ervoor dat alle niveaus elegant en gelijkmatig worden verlicht.

Miele App geeft receptparameters rechtstreeks aan de Dialog-oven door
De netwerkoptie van de Dialog-oven zorgt voor extra kookplezier. Uit de receptendatabank van de Miele@mobile App kunnen gebruikers namelijk kiezen uit talrijke automatische programma’s, die speciaal voor de Dialog-oven zijn ontwikkeld. Met één enkele klik worden de instellingen van het automatische programma rechtstreeks naar het apparaat overgedragen. Met deze functie heeft de gebruiker een rechtstreekse lijn naar de testkeukens van Miele. Wat ze daar goed vinden, kan door de hobbykok binnen no time worden gedownload.

Bij de bediening van de Dialog-oven spelen twee nieuwe componenten een rol: Gourmet Units en Intensiteit. De Gourmet Units dienen als eenheid voor de hoeveelheid energie die op het te garen product wordt toegepast. Daarbij staat één Gourmet Unit voor 1 kilojoule. Voor de intensiteit staan de instellingen ‘sterk’, ‘gemiddeld’ en ‘zacht’ ter beschikking. Voor de meeste levensmiddelen is ‘sterk’ de juiste optie, terwijl ‘zacht’ nuttig is voor gevoelige spijzen als bijvoorbeeld een soufflé.

„Gourmet Assistent“ en „Gourmet Profi“ als ondersteuning van de creativiteit
De omgang met de Dialog-oven wordt door automatische programma’s makkelijk gemaakt, zonder dat de eigen creativiteit daardoor naar de achtergrond wordt verdrongen. Als de kok met eigen ideeën wil werken, heeft hij hiertoe de beschikking over twee opties: de ‘Gourmet Profi’ en de ‘Gourmet Assistent’. De ‘Gourmet Profi’ is bedoeld voor gebruikers die al over een bepaalde mate van ervaring beschikken en ook graag zelf experimenteren. Hier kunnen immers alle parameters als bedrijfsmodus, Gourmet Units, intensiteit en gaartijd uitsluitend handmatig worden gekozen. De ‘Gourmet Assistent’ biedt steun aan de kok doordat hiermee afhankelijk van de aard en de hoeveelheid van het levensmiddel de passende instellingen voor een excellent resultaat worden geboden.

De Dialog-oven wordt in april 2018 als eerste in Duitsland en Oostenrijk op de markt gebracht. Vanaf het eerste kwartaal 2019 is de bijzondere oven in Nederland leverbaar.

Uw contactpersoon


pers@miele.nl

Bijpassende afbeeldingen

Beschrijving Download

De Dialog-oven van Miele betekent een revolutie op het gebied van bakken, braden en garen. Spijzen van verschillende textuur die traditioneel andere eisen aan de bereiding stellen, kunnen samen worden gegaard. Het resultaat fascineert zelfs professionele koks. (Foto: Miele)

High Resolution TIFF

Effectief en exemplarisch voor de revolutionaire mogelijkheden van de Dialog-oven is de vis in het blok ijs. De vis wordt ín het ijs gaar zonder dat de ijsmantel eromheen smelt. (Foto: Miele)

High Resolution TIFF

Een braadstuk op een bedje van groente. In de Dialog-oven lukt dit in één enkel procedé zonder dat de gevoelige groente te sterk gegaard wordt. Bovendien verloopt de bereiding duidelijk sneller. (Foto: Miele)

High Resolution TIFF

Qua uiterlijk is de nieuwe Dialog-oven van Miele niet van een gewone bakoven te onderscheiden. Bakken van een brood zonder korst is in de Dialog-oven zonder meer mogelijk. (Foto: Miele)

High Resolution TIFF

Uit de receptenbank van de Miele@mobile App kunnen gebruikers kiezen uit talrijke automatische programma’s, die speciaal voor de Dialog-oven zijn ontwikkeld. Met één enkele klik worden de instellingen van het automatische programma rechtstreeks naar het apparaat overgedragen. (Foto: Miele)

High Resolution TIFF

Elegant design gecombineerd met een revolutionaire kooktechnologie. De Dialog-oven van Miele staat voor innovatie op kookgebied, excellente resultaten, eenvoudige bereiding en tijdsbesparing. 

High Resolution TIFF