Duurzaamheid zit in ons DNA

Sinds de oprichting van het bedrijf vormt duurzaamheid de kern van de productfilosofie bij Miele. Ontdek onze weg naar een duurzamere toekomst.

Historische foto van een vrouw in een eigen wasserij

Miele werd in 1899 opgericht als bedrijf voor de productie van melkcentrifuges. In de jaren na 1900 maakten wij de eerste bovenpendel-wasmachine, waarmee een aanzienlijke vereenvoudiging bij de aandrijving ontstaat. In 1910 volgt dan de eerste wasmachine met eigen elektrische aandrijving – een erfenis die tegenwoordig als fundament voor vele Miele apparaten dient. Ook al is er in de tussentijd veel veranderd – in de techniek, de omvang van ons bedrijf en aan onze planeet – één ding blijft behouden: ons motto “Immer Besser” dat ons bedrijf nog altijd kenmerkt. Als familiebedrijf zetten wij ons er van oudsher voor in producten te creëren die de tijd overleven – en willen met een verantwoordingsbewuste bedrijfsleiding bijdragen aan een duurzame toekomst voor iedereen.

Al in 1916 begonnen we met de productie van hoogwaardige wasmachines. Op dat moment waren we al zodanig overtuigd van de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten dat wij onze klanten indien gewenst een garantie van 10 jaar aanboden. In 1925 ontwikkelden we een wasmachine met grote capaciteit voor wasserijen in hotels, restaurants en ziekenhuizen die later de weg voor de productie van onze legendarische Kleine Geweldenaars in 1977 plaveit.

Een eiland van boven gezien met water, oever en bomen.

Onze innovatiereis en de zoektocht naar steeds betere oplossingen gaat gedurende de eeuw verder en levert het bewijs voor de duurzaamheid van onze producten. Miele positioneert zich als betrouwbaar merk voor de industriële sector, waarin duurzaamheid een centrale rol speelt. Onze eerste milieudoelen zijn in 1990 formeel op papier gezet. We berichten voortaan regelmatig over onze voortgang en publiceren om de twee jaar ons duurzaamheidsrapport.

In 2004 wordt Miele lid van het Global Compact-netwerk van de Verenigde Naties. De klimaatverandering komt wereldwijd steeds meer op de voorgrond van het bewustzijn te staan en het netwerk dat rond de millenniumwisseling werd opgericht, is het grootste en belangrijkste initiatief ter wereld voor duurzaam en verantwoord ondernemen. Met het lidmaatschap gaat ook ons duurzaamheidsprogramma naar de volgende versnelling.

Onze inzet voor een duurzame toekomst en voor ons motto “Immer Besser” heeft ons al duurzaamheidsprijzen opgeleverd. Onze focus op de duurzaamheid van onze producten kwam met name aan het licht in onze apparaten voor professioneel gebruik en kenmerkt al vanaf de vroege jaren onze eisen aan onze productkwaliteit. De betrouwbaarheid van onze producten wordt van oudsher in het kader van intensieve tests gecontroleerd om de productie van apparaten met een bijzonder lange levensduur te waarborgen. Zo zijn onze vaatwassers met verswatersysteem bijvoorbeeld gedimensioneerd voor een levensduur van 28.000 programmacycli. Omdat wij vanaf het begin waarde aan duurzaamheid hechten, helpen we ook onze klanten bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelen – nu en in de toekomst.

Een vrouw staat voor een kas met een tablet

Dankzij talloze innovaties werden onze producten in de loop der jaren voortdurend gekenmerkt door een duidelijk hogere efficiëntie vergeleken met conventionele technologieën. Onze warmtepompdrogers hebben bijvoorbeeld 60% minder energie nodig dan conventionele systemen. Andere innovaties en ontwikkelingen hebben ook tot belangrijke samenwerkingen geleid: in het kader van onze exclusieve samenwerking met McDonald’s ondersteunen wij het bedrijf met innovatieve oplossingen voor de wasserij om dagelijkse uitdagingen met duurzame oplossingen te bestrijden. Zo helpen wij McDonald’s bij de terugwinning van vet. Met behulp van doelgerichte veranderingen bij Miele wasmachines die op lagere temperaturen wassen, verlagen wij het vetaandeel dat anders in het afvoerwater terecht zou komen. Het gewonnen vet wordt vervolgens gebruikt voor de productie van biobrandstof en zorgt zo voor een duurzame kringloop. En dat is nog niet alles: McDonald’s profiteert daarnaast van een lager waterverbruik en een langere levensduur van de nieuwe apparaten.

Waar staan we in 2022 dus op het gebied van duurzaamheid en waar zal de reis ons nog brengen? In het kader van de Science Based Targets Initiative (SBTi) hebben we nog meer ambitieuze doelen gesteld. Dankzij de vermindering van onze directe en indirecte CO2-uitstoot zijn alle Miele vestigingen inmiddels CO2-neutraal1 – een doel dat we ook gedurende de volledige levenscyclus van onze producten willen behalen. En dat is in geen geval het einde van onze inzet …

We zullen ons blijvend uitgebreid inzetten voor de bescherming van onze planeet. Door onze innovaties, onze beloftes en onze directe maatregelen zijn wij ertoe verplicht een duurzamere toekomst voor de volgende generaties tot stand te brengen.

Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van Miele. Meer informatie over het onderwerp duurzaamheid vindt u in ons huidige duurzaamheidsrapport.

Contact met ons

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op. We staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

  1. 1.
    met betrekking op Scope 1 en 2