Duurzaamheid bij Miele

Immer Besser:
voor de planeet, ons enige thuis

Duurzaamheid is belangrijk voor ons

Onze planeet staat op dit moment voor ingrijpende veranderingen. Veranderingen waarvan wij sommmige gevolgen nu pas merken.

Wij dragen allemaal verantwoordelijkheid voor een betere en duurzamere toekomst. Dat geldt voor de grootste multinationals, maar ook voor de kleinste huishoudens. “Immer Besser.” staat voor onze overtuiging om continu beter te worden in alles wat we doen. 

Het motiveert ons steeds weer om betere, intelligentere apparaten te ontwikkelen. De huishoudens en bedrijven die onze apparaten gebruiken worden daardoor direct duurzamer, van de ene generatie naar de volgende.

Op deze pagina vind je meer informatie over wat wij doen op onze weg naar een betere toekomst .

Onze doelen voor de toekomst

Het redden van ons gemeenschappelijke thuis is een race tegen de klok. Daarom blijven wij vastberaden in het verder ontwikkelen van onze ambitieuze doelstellingen en bouwen we continu aan ons eigen aandeel. Met deze belofte willen wij de door ons ingeslagen weg voortzetten:

Duurzaamheid realiseren op alle niveaus

Wij vinden dat duurzaamheid een essentieel onderdeel is in elke fase van de productlevenscyclus en werken hier continu aan. Dit gaat voor ons om de totale waardeketen, maar in het bijzonder om de gebruiksfase van producten bij onze klanten.

Apparaten produceren die geen sporen achterlaten

Wij willen de beste producten en diensten ontwikkelen met zo min mogelijk effect op het milieu, met als uiteindelijk doel om volledig CO₂-neutraal te zijn.

Om afval tegen te gaan, geven wij gebruikte apparaten een nieuw leven

Het is ons doel om een circulaire waardeketen te creëren met net-zero waste, waarbij alle materialen die in onze apparaten worden gebruikt aan het einde van hun levenscyclus terugkeren in de kringloop.

 

Meer informatie over de rol van Miele op het gebied van duurzaamheid vind je in ons huidige duurzaamheidsrapport.

 

 

Wist je dit al?

Duurzaamheid is geen stilstand, maar juist vooruitgang. Het is ons doel om Miele te blijven ontwikkelen. Met elk project en elk initiatief werken we er continu aan om duurzaamheid de rode draad door onze innovaties te laten zijn.

Miele zorgt voor intelligente routes

Miele optimaliseert dagelijks routes voor onze servicevoertuigen. Zo zorgen wij voor minder gereden kilometers en daling in uitstootgassen.

 


 

Miele ondersteunt McDonald's met innovatieve wasoplossingen

Miele ondersteunt 's werelds bekendste restaurantketen McDonald's bij het terugwinnen van vet. Daardoor wordt tegelijkertijd de hoeveelheid vet verlaagd die anders in het rioleringsnetwerk terecht zou komen. Het teruggewonnen vet wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof.
 

  

Leren van het land

Wij delen één thuis, onze planeet, en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor het behoud hiervan. Wij zijn naar Australië gereisd om inspiratie op te doen. Wij wilden uit eerste hand ervaren hoe ambachtslieden, producenten en lokale gemeenschappen werken aan een duurzame toekomst. Als onderdeel van de weg naar meer duurzaamheid hebben wij deze videoproductie met de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk tot stand gebracht. Daarvoor zijn wij onderscheiden met het Green Seal van de Amerikaanse Environmental Media Association.

Aflevering 1: MD Knives

Producten behouden veel langer hun waarde als er tijdens het productieproces op kwaliteit wordt gelet. In de eerste aflevering van de serie Leren van het land spreken we met Mathieu Dechamps, eigenaar van MD Knives. Hij woont in de Dandenong Ranges, vlakbij Melbourne en produceert messen van hout van duurzame oorsprong.

Aflevering 2: Flinders Island

Geen sporen achterlaten wil zeggen: zorgen voor de kleinst mogelijke voetafdruk. In deze aflevering van de serie Leren van het land ontmoeten we de lokale gemeenschap van Flinders Island in Tasmanië. De gemeenschap brengt haar dagen door met het verzorgen van het ongerepte land en de omgeving. Alles om de schoonheid van de natuur te behouden voor toekomstige generaties.

Aflevering 3: Seven Seasons

Hoe bewuster het eten wordt geproduceerd, hoe beter de smaak. In deze aflevering van de serie Leren van het land horen we meer over de inheemse gemeenschappen van de Northern Territories. Daniel Motlop van Seven Seasons vertelt ook over het winnen van verantwoorde ingrediënten voor een gin van groene mieren.

Aflevering 4: Cullen Wines

Duurzaamheid is als een reis, maar ook een verplichting voor de lange termijn. In de laatste aflevering van de serie Leren van het land, het verhaal van de wijngaard van Cullen Wines. De eigenaren gebruiken duurzame teeltmethoden voor een gezonde, levende bodem, die de wijnstokken de komende jaren voedt.

Creating Sustainable Production

Bij Miele zijn we voortdurend aan het verbeteren, in alles wat we maken en alles wat we doen. Daarom hebben wij de videoserie Leren van het land tot stand gebracht met de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk. Voor verbeteringen op het gebied van energieverbruik en afvalbeheer is deze serie onderscheiden met het Green Seal van de Amerikaanse Environmental Media Association. Bekijk voor meer informatie het volledige verhaal over een duurzame videoproductie.

Groene projecten

De race om onze planeet te redden wordt steeds intensiever. En dat geldt ook voor de betrokkenheid om onze doeleinden te verwezenlijken. Maar dat kunnen we niet alleen. Bekijk hier enkele projecten waarbij we met andere partijen samenwerken om de klimaatcrisis te bestrijden.

Ondersteuning van het onderzoek op het gebied van energie-efficiëntie

Het huis van de toekomst verbindt innovatie, design en energie-efficiëntie. Het “MIMO”-project (Minimal Input, Maximum Output) is gepresenteerd in het kader van “Solar Decathlon”, de internationale wedstrijd voor duurzaam wonen. Wij hebben in dit project meegewerkt aan de ontwikkeling van een innovatief warmtepompsysteem dat warmte opgewekt door keukenapparaten gebruikt voor het verwarmen en koelen van huizen. Tijdens de wedstrijd is het systeem voor het eerst in een gebouw geïnstalleerd, om het onder dagelijkse omstandigheden te testen en de energieopbrengst te meten.

Het duurzame Miele huis

Joost Bakker is één van de toonaangevende experts op het gebied van duurzaamheid in Australië. Hij heeft in samenwerking met Miele het “Greenhouse Future Food System” ontwikkeld. Het huis met twee slaapkamers is een gesloten systeem, dat de bewoners voorziet van energie en levensmiddelen, maar het is natuurlijk ook het dak boven hun hoofd.. Elk Mieleapparaat in het huis voldoet aan de hoogste eisen die worden gesteld op het gebied van energiebesparing en efficiëntie.
 

Beeld: Earl Carter

Kopenhagen wordt groen

Miele heeft als hoofdleverancier een sleutelrol gespeeld bij het ontstaan van de eerste “Green City” in Denemarken. Wij leveren ongeveer 15.000 huishoudelijke apparaten voor het project, in een nieuw opgezet stadsdeel van Kopenhagen.

Bijen

Miele ondersteunt verschillende initiatieven van medewerkers om bijen te houden. Deze zoemen rond in de velden rondom enkele van onze locaties. Dit heeft een positief effect op het ecosysteem rondom onze fabrieken.

Gebruik van “groen staal”

In een pilot gebruikt Miele voortaan groen staal van partner Salzgitter AG. Door dit materiaal te gebruiken, wordt de CO₂-uitstoot van het productieproces met meer dan 66% verlaagd: door het gebruik van klimaatvriendelijkere energiebronnen en het hergebruik van staalschroot. Met deze aanpassing levert Miele een eerste bijdrage aan de verdere verlaging van de uitstoot vanuit gekochte producten en diensten.

Samen bereiken we meer

Kleine veranderingen in ons dagelijks leven kunnen een groot verschil betekenen voor onze planeet . De volgende “Home Hacks” helpen jou om je Miele apparaten efficiënter te gebruiken. Ze zorgen ervoor dat duurzaamheid bij jou thuis begint.

Ruimte in de koelkast

Een té volle koelkast kan levensmiddelen niet meer efficiënt koelen en verbruikt meer energie. Laat daarom altijd wat ruimte over.
 

Spaarzaam omgaan met wasmiddelen

Een nauwkeurige dosering van reinigingsproducten helpt om het milieu te sparen. Met TwinDos (de automatische doseringsmodule van Miele) is het doseren nog eenvoudiger en kun je tot wel 30% wasmiddel besparen*.

*In vergelijking met handmatige dosering

Milieuvriendelijk wassen van slechts enkele kledingstukken.

Om water en energie te besparen is het raadzaam de wasmachine zo vol mogelijk te beladen, voor zover de kledingstukken dat toelaten. Met de functie SingleWash kunnen ook enkele stuks milieuvriendelijk worden gewassen.

  

Circulaire economie

Onze planeet heeft slechts beperkte hulpbronnen. Dat betekent dat we producten niet meer simpelweg kunnen gebruiken en vervolgens weggooien. In plaats daarvan moeten we naar een meer circulair systeem, waarin we ervoor zorgen dat apparaten langer meegaan, dat ze indien nodig kunnen worden gerepareerd en dat onderdelen en materialen worden hergebruikt en gerecycled om de hoeveelheid afval tegen te gaan. Dit alles draagt dan bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.

Beter gemaakt, om langer mee te gaan

Miele test de meeste series huishoudelijke apparaten op een lange gebruiksduur. Als je wilt weten welke producten worden getest, dan kun je onze website bezoeken voor meer informatie over dit onderwerp.

CO₂-neutraal op alle locaties

Miele neemt actief deel aan het initiatief “Science Based Targets” (SBTi) en is op alle locaties CO2-neutraal (Scope 1&2). Een belangrijke mijlpaal op deze weg: wij verlagen de uitstoot van onze producten tijdens het gebruik (Scope 3.11) met 15% van 2019 tot 2030; deze vormen het grootste deel van onze totale CO₂-voetafdruk.
 

Je recht op reparatie

In ons centrale magazijn zijn er altijd meer dan 70.000 originele Miele onderdelen op voorraad. Daardoor kunnen we de beschikbaarheid van reserveonderdelen garanderen, ook nog lange tijd nadat de productie van deze apparaten is gestopt. Dit geldt voor maximaal 15 jaar, maar minstens 10 jaar na het beëindigen van de serie.

“Immer Besser” betekent altijd zorgzaam zijn

Als familiebedrijf vinden wij dat de toekomst duurzaam moet zijn en dat onze verantwoordelijkheid niet stopt buiten de poorten van onze fabrieken. Daarom streven wij ernaar om alles wat we doen op een duurzamere manier vorm te geven en anderen te helpen om hetzelfde te doen. Want alleen samen kunnen we de uitdagingen aangaan waar onze wereld momenteel voor staat.

Wij nemen duurzaamheid serieus

Meer dan 50% van ons onderzoeks- en ontwikkelingsbudget gaat naar het ontwikkelen van duurzame apparaten en diensten. Het merendeel van de in 2020 verkochte Miele wasmachines heeft het beste energielabel dat erop de markt is.

Kwaliteit staat gelijk aan een lange levensduur

Al sinds de oprichting van ons bedrijf staat centraal om met hoogwaardige materialen en innovatieve productiemethoden apparaten te maken van een zeer hoge kwaliteit met een lange levensduur. Je kunt er dus zeker van zijn dat je met een Miele apparaat met een lange levensduur minder verbruikt.


Een betrouwbare partner

Het welzijn van onze meer dan 22.300 medewerkers is zeer belangrijk voor ons. Wij stimuleren en ondersteunen al onze werknemers met hun individuele ontwikkelingsbehoeften, met behulp van ons gevarieerde HR-aanbod.. Bovendien hebben wij ons als doel gesteld om een betrouwbare partner te zijn voor de industrie en onze maatschappij.

Lokale initiatieven

Behoud kwaliteit, bespaar het milieu

Bij Miele geloven we in duurzaamheid als essentieel onderdeel van onze missie. Ook op het gebied van refurbished apparaten nemen wij onze verantwoordelijkheid. Wij willen een positieve impact hebben door hoogwaardige wasmachine een tweede leven te geven, zonder hiervoor nieuwe grondstoffen te benutten. Wij begrijpen namelijk dat niet alle defecte Miele apparaten aan het einde van hun levensduur zijn.

In plaats daarvan reviseren we zorgvuldig geselecteerde Miele wasmachines om ze weer te laten functioneren als nieuw. Eerder gebruikt, maar mét de onmiskenbare kwaliteit van Miele.

Onze ambassadeurs

Op onze reis naar een duurzamere toekomst werken wij samen met toonaangevende duurzaamheidsambassadeurs. In onze nieuwste afleveringen 'Verhalen uit ons enige huis' laten we je de inspanningen van deze voorvechters zien, die echte verandering teweegbrengen door voortdurend beter te worden. Precies dat past bij de merkwaarden en ambities van Miele op het gebied van duurzaamheid.
 

Aflevering 1: Norbert Niederkofler​

Norbert Niederkofler haalt zijn inspiratie uit de natuur van Zuid-Tirol, waar hij vandaan komt. Zijn benadering van ethisch koken en het betrekken van de ingrediënten van de lokale boerderijen werd de basis van een gastronomische revolutie die hij 'Cook the Mountain' noemde.
 
Zijn filosofie is gebaseerd op respect voor mensen, producten en onze planeet, en weerspiegelt Miele's ethos om beter te presteren met minder, afval te vermijden, toeleveringsketens te optimaliseren en kwaliteit te bereiken zonder compromissen te sluiten met producten die lang meegaan.​

Aflevering 2: Kyle Connaughton

Kyle Connaughton runt het met 3 Michelinsterren bekroonde restaurant SingleThread in Sonoma County, Californië, samen met zijn vrouw Katina Connaughton, die de boerderij van SingleThread runt.

De seizoensgebondenheid van de producten van de boerderij bepaalt alles: van wat er op de borden verschijnt tot de restjes van elke maaltijd die teruggaan naar de boerderij om de grond te voeden. Circulariteit, en een duurzame aanpak in het algemeen, staat centraal in de manier waarop zowel de boerderij als het restaurant werken: ervaringen creëren die mensen een betere band met de planeet en elkaar geven, onophoudelijk werken en constant verbeteren, en kennis delen met de lokale gemeenschap.

Duurzame productie

Bij Miele zijn we niet alleen voortdurend op zoek naar duurzamere productie- en serviceverbeteringen, maar proberen we ook duurzame consumptie te stimuleren. En als je anderen wilt inspireren, moet je het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar verbeteringen - zoals het creëren van content zonder afval in gedachten: van het gebruik van herbruikbare waterflessen en oplaadbare batterijen tot papierloos werken en het compenseren van emissies.

Als erkenning voor de duurzame manier van filmen tijdens de productie 'Verhalen uit ons enige huis' ontving Miele het Green Seal van de Environmental Media Association.

Miele duurzaamheidsrapport

Het nieuwe Miele duurzaamheidsrapport kun je vanaf nu downloaden. Daarin onderschrijft Miele opnieuw de door de Verenigde Naties gepubliceerde “Sustainable Development Goals” (SDG's) en geeft aan voorstander te zijn van de 2-gradendoelstelling van de internationale klimaatpolitiek. Zoals al eerder het geval was in voorgaande rapporten, worden ook in deze uitgave de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI)* gevolgd.

Duurzaamheid Update 2023

 

 

 

Duurzaamheidsrapport 2021

  

Duurzaamheidsrapport 2019