Op zoek naar een nieuwe vaatwasser?

Vind de juiste afmeting voor jouw vaatwasser

Waar begin je?

Het is je wellicht nog nooit opgevallen, maar niet elke vaatwasser is even groot. Daarom is het essentieel om de juiste afmetingen van de nis te hanteren bij het inbouwen van het apparaat. Een standaardmaat is ongeveer 60 cm breed bij 80-85 cm hoog. Verhoudingsgewijs is dit formaat het meest efficiënt. 

 

Voor een kleinere keuken kun je kiezen voor een extra smalle variant van 45 cm breed. Hoewel hier minder vaat in kan dan bij de standaardgrootte, leveren deze modellen vaak vergelijkbare resultaten. Houd er echter rekening mee dat deze vaatwassers minder energiezuinig zijn vanwege de frequentere vaatwasbeurten. 

 

Voor grotere behoeften zijn er tegenwoordig ook XXL-vaatwassers, deze zijn hoger dan 85 cm en ideaal voor hogere werkbladen. De vaatwasser zakt dan iets dieper in de plint, waarmee je krijgt 4 extra centimeter tussen de eerste en tweede lade. Ideaal voor grote borden, hoge wijnglazen en pannen.

 

Maar hoe meet je deze maten correct op? Hieronder vind je enkele handige tips, of bekijk direct onze vaatwasserselectie op basis van de gewenste afmetingen.

Stap 1: Meet de totale nishoogte

De ruimte waarin de vaatwasser wordt geplaatst, wordt de nis genoemd. Het is van essentieel belang om éérst de hoogte van de nis te meten, voordat je kunt bepalen welke vaatwasser geschikt is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de vloer vóór de nis, die vaak iets hoger ligt dan de vloer ín de nis omdat de vloer hier meestal niet wordt doorgetrokken. Meet vanaf de keukenvloer tot aan de onderkant van het werkblad. Als de nis een paar centimeter hoger is dan de vaatwasser, is dat geen probleem. Dit kan eenvoudig worden opgelost door middel van de stelpootjes onder de vaatwasser.

Stap 2: Meet de hoogte van het frontpaneel

Het frontpaneel is een ander woord voor het voorste gedeelte van een keukenkastje. Bij volledig geïntegreerde vaatwassers is het bedieningspaneel volledig verborgen achter dit frontpaneel. Meet altijd de volledige hoogte van het frontpaneel. In het geval van half geïntegreerde vaatwassers bedekt het frontpaneel niet het volledige bedieningspaneel, maar stopt het eronder, waardoor de bediening zichtbaar blijft. Hier meet je dus alleen het gedeelte tot aan het bedieningspaneel.

Het frontpaneel moet nauwkeurig op de voorzijde van de vaatwasser worden bevestigd. Zorg ervoor dat het paneel precies past. Als het paneel hoger is dan de vaatwasser, kan deze namelijk niet goed openen en sluiten.

Stap 3: Meet de nisdiepte

Bij het meten van de nisdiepte, begin je vanaf de voorkant van je keukenblok en meet je tot de achterkant van de nis. Vergeet niet rekening te houden met de aanwezigheid van water- en stroomaansluitingen in de buurt.

Tip: Als je vaatwasser nog in de nis staat en niet kan worden verwijderd, meet dan de diepte van je aanrechtblad. Trek hier 5 centimeter van af voor ventilatie en leidingen aan de achterzijde van de vaatwasser. Gebruik deze meetmethode alleen als het echt niet mogelijk is om de vaatwasser uit de nis te halen.

Stap 4: Meet de nisbreedte

Pas na het voltooien van de bovenstaande stappen is het tijd voor het meten van de nisbreedte. Gebruik je rolmaat om van links naar rechts te meten. Standaard is de breedte 60 cm. Als de nis smaller is, is deze meestal 45 cm breed. Zorg er altijd voor dat je de binnenkant van de nis opmeet.

Stap 5: Verwijder de plint en bekijk de situatie

In de meeste keukens staat de vaatwasser achter de plint op pootjes of (houten) balkjes, aangezien de vloer vaak niet volledig doorloopt. Het is van groot belang om achter de plint te kijken, omdat er voldoende ruimte moet zijn bij het verwijderen van de vaatwasser. Zodra het werkblad is geplaatst, kan de vaatwasser niet meer omhoog en moet deze naar voren worden geschoven. Dit kan worden bereikt door de balkjes te verwijderen of de pootjes in te draaien. Maak je geen zorgen, dit wordt allemaal door de installateur voor je gedaan.

Niet geheel zeker? Wij helpen je graag!

Twijfel je over de vaatwasser, het model of de nismaat? Maak dan foto’s en neem die en de nismaten mee naar een van onze Experience Centers. Wij helpen je met correct advies en kunnen de vaatwasser dan voor je bestellen met 100% zekerheid. Onze bezorgers zullen vervolgens zorgen dat jouw nieuwe vaatwasser daarna goed wordt geïnstalleerd. Hieronder maak je eenvoudig een afspraak bij het dichtstbijzijnde Miele Experience Center.

Past een Miele vaatwasser in een IKEA-keuken?

Een veelvoorkomende vraag waarmee IKEA-klanten vaak naar ons voor worden doorverwezen. Of de vaatwasser past, hangt af van het type paneel. Bij een standaardpaneel is dit altijd mogelijk, maar bij (extra lange) 'schuifpanelen' kan het wat ingewikkelder worden.

Bij Miele wordt er bij lange panelen niet gewerkt met een schuifpaneel, omdat een Miele vaatwasser met een lang paneel ook zonder dergelijke aanpassingen in de keuken geïntegreerd kan worden. Afhankelijk van de combinatie van de deur met de plint wordt dan bepaald of er een uitsparing in de plint nodig is.

In de meeste gevallen is het dus mogelijk om een Miele vaatwasser in een IKEA-keuken te plaatsen met een 'standaard' keukenpaneel in plaats van een schuifpaneel. Controleer dus altijd de maat van het keukenpaneel met behulp van de maatschets.

Vind direct jouw Miele vaatwasser


 

G 7797 SCVi XXL AD 125 Gala Ed.
Volledig integreerbare vaatwasser XXL
met automatische dosering dankzij AutoDos met geïntegreerde PowerDisk.
Leverbaar in 3-5 werkdagen
G 7771 SCVi AD 125 Gala Ed.
Volledig integreerbare vaatwassers
met automatische dosering dankzij AutoDos met geïntegreerde PowerDisk.
Leverbaar in 3-5 werkdagen
G 7672 SCVi AutoDos Selection
Volledig integreerbare vaatwassers
met automatische dosering dankzij AutoDos met geïntegreerde PowerDisk.
Leverbaar in 3-5 werkdagen
G 7162 SCVi AutoDos
Volledig integreerbare vaatwassers
met automatische dosering dankzij AutoDos met geïntegreerde PowerDisk.
Leverbaar in 3-5 werkdagen
  • Alle prijzen zijn inclusief btw. Gratis bezorging vanaf € 39,95.
  • Technische wijzigingen voorbehouden. Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid van de verstrekte informatie.

Wist je dit al?

Ontdek de vaatwasser die bij jou past

Waarom een Miele G 7000 vaatwasser? Ontdek op deze pagina alle vaatwassers, voordelen en veelgestelde vragen voor productadvies op maat. 

Online productadviseur

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser, maar weet je niet waar te beginnen? Gebruik onze productadviseur en ontdek snel het model dat perfect aansluit bij jouw behoeften en wensen. Beantwoord eenvoudig enkele korte vragen.